Van chaos naar rust door de kracht van de adem…

Ademhalen geeft ons zuurstof, maar is veel meer dan dat. De adem is onlosmakelijk verbonden met hoe we ons voelen. Met onze ademhaling maken we verbinding tussen Body & Mind, verbinding met onszelf en de wereld.

Wanneer we geboren worden is het eerste wat we doen inademen, en wanneer we de wereld weer verlaten is het laatste wat we doen uitademen. In Yoga is de adem de vierde stap in het achtvoudige pad naar de bron of het hogere zelf met andere woorden “freedom” verlichting.

Pranayama, levenskracht door middel van beïnvloeden van de adem. Adem is leven, het belang van balans tussen de uitwisseling van het inademen van zuurstof en het uitademen van koolzuurgassen. We ademen zo ongeveer 20.000 keer per dag volgens de oude geschriften.

Dat komt neer op ongeveer 16 keer ademen per minuut, open je een email dan houdt je misschien opeens je adem in. Achter de computer gaan veel mensen anders ademen, wat de ademhaling verstoord.

Er wordt inmiddels steeds meer duidelijk dat we vandaag de dag teveel ademen. Wanneer ons hoofd heel actief is heeft de adem de neiging om mee te gaan met de gedachten, snel en oppervlakkig. Het is voldoende om 6x per minuut te ademen en dat gebeurt bij veel mensen momenteel niet. Wanneer je continue 16x per minuut ademt dan raakt de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas uit balans.

Je ademt teveel koolzuurgas uit en dat verstoort de opname van zuurstof, we hebben namelijk koolzuurgas nodig om de zuurstof te kunnen opnemen in het lichaam. Rustig en diep ademen stelt je gerust op een dieper niveau.

Het effect van een verstoorde ademhaling kan uiteenlopende gevolgen hebben o.a.: chronische hyperventilatie, verstopping , koude voeten, koude neus, koude handen, duizeligheid, depressie , burn out, hartritmestoornissen, hoofdpijn, hyperventilatie, paniekaanvallen, slecht en onrustig slapen, niet kunnen ontspannen verstijven van de spieren in het lichaam, reumatische aandoeningen, enzovoort enzovoort…

Het geheim zit in het combineren van beweging, ontspanning en rust, en dat vinden we in o.a. in Yoga. Yoga verbindt de beweging met de adem… Yoga wordt aanbevolen door doktoren en therapeuten bij allerlei kwalen, van slecht slapen en depressie’s tot rugklachten, burn out klachten, hyperventilatie klachten en allerlei andere blessure’s of fysieke klachten.

Maar yoga is veel meer dan een recept voor kwaaltjes, het is een “way of life”. Yoga is ontstaan uit een eeuwenoude Indiase traditie en werd nog niet zo lang geleden populair als een middel om de westerse levensstijl te ondersteunen.

We vinden mindfulness in Yoga door de aandacht voor de adem. Yoga verbindt de adem en de beweging, de adem neemt de beweging mee. Yoga maakt ruimte, van buiten en van binnen. De aandacht en gewaarzijn van het lichaam en de adem kalmeert de mind. Je wordt kalmer, evenwichtiger, vrolijker en vooral mooier. Ogen vol licht en een sterk soepel lichaam…. YOGA & adem ….

Bron van inspiratie Happi.body (happinez special)

Workshop “Van chaos naar rust in transformational breathing“

Datum: Zondag 9 december
Tijd: 11.15 - 13.00 uur
Prijs: leden gratis niet leden € 20


Jana van Duijn