Voordelen van Yoga en Pilates

Voordelen van Yoga en Pilates

Yoga is geschikt voor alle mensen , jong en oud. Of je het nu dagelijks doet of 1x per week, yoga verrijkt je leven. Yoga heeft een positieve invloed op body & mind. Er zijn meer dan 1001 redenen om yoga te beoefenen.

Stressvermindering
Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma, slapeloosheid etc.

Pijnverlichting
Yoga kan pijn verzachten. Studie’s hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asana’s (houdingen) en meditatie de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten als ms-patiënten personen met auto-immuumziekten en rug-nekklachten en andere kwalen die vaak ontstaan door stress en emotionele pijn. Yoga helpt ook bij het verwerken van emotionele pijn.

Verbeterde ademhaling
Yoga leert mensen trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogd de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen.

Lenigheid
Naast het verlichten van pijn, verbetert yoga ook de lenigheid en beweeglijkheid van het lichaam. Beetje bij beetje begint men de juiste spieren te gebruiken en de ligamenten, pezen en spieren zullen verlengen. Het beoefenen van yoga resulteert ook tot een betere lichaamshouding wat op zijn beurt leidt tot het verzachten van rug en nekklachten.

Versterkte kracht
Bij yoga (asana’s) houdingen wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht toeneemt van top tot teen. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.

Gewichtsverlies
Yoga (zelfs de minder intense variatie’s) helpt het lichaamsgewicht op peil te houden en zelfs te reduceren. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.

Verbeterde bloedcirculatie
Yoga verbeterd de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van verschillende asana’s kan zuurstofrijkbloed de cellen van het lichaam beter bereiken.

Cardiovasculaire training
Zelfs lichte yoga heeft cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren zuurstofopname.

Focus op het heden
Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creeërt een goede balans tussen lichaam en geest. Daarbovenop leidt yoga tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

Innerlijke rust
Geluk op het gezicht , ogen vol licht en een gezond lichaam 

Pilates is geïnspireerd door yoga….

Jana van Duijn