De herfst, het meest onrustige jaargetijde...
herfst.jpg

Deze tijd van het jaar is wisselvallig, onstuimig, onrustig en veranderlijk. 

Zo kun je je ook voelen,  een onbestemd gevoel. 
Volgens de Ayurveda, bestaat alles en iedereen uit 5 verschillende elementen, namelijk aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

De 5 elementen worden samengevoegd in wat dosha’s genoemd wordt, oftewel constitutietypen.

Daar zijn er 3 van: kapha, pitta en vata. Die laatste dosha, vata, is gemaakt uit lucht en ruimte. 

Als je lucht en ruimte combineert krijg je iets wat vormeloos, beweeglijk, grenzeloos.

Lucht en ruimte is ook helder - je kijkt er tenslotte zo doorheen, iets wat je bij aarde, water en vuur, minder makkelijk kunt doen.

Al deze kwaliteiten zie je terug in alles waar vata sterk aanwezig is. 

Mensen waarbij vata het sterkst aanwezig is hebben meer lucht en ruimte in zich, dan mensen die bijvoorbeeld kapha als sterkst aanwezige dosha hebben.

Echte vata’s hebben daardoor sneller koude handen, voeten en billen, 
piekeren meer,hebben eerder last van slapeloosheid,
hebben vaak een droge en ruwe huid, zijn creatief en beginnen
vaak aan honderden fantastische projecten tegelijk.

Maar maken het liever niet af. Kunnen heel helder zij, bewegen en veranderen graag 
en zijn dus ook graag onderweg - ook al voelen ze zich daarna uitgeput.

Vata neemt toe in de herfst, voor iedereen. Of je je nu wel of niet herkent in de eigenschappen. Want waar je je mee omringt, wordt je mee beïnvloed.

En aangezien vata volop aanwezig is in het meest onrustige, koude seizoen, neemt vat in ons ook toe.

Juist in het seizoen, waarin het weer van minuut tot minuut lijkt te veranderen, worden ook wij wat onrustiger, zijn we vermoeider, slapen we slechter, wordt onze huid droger, krijgen we statisch haar, kraken onze gewrichten meer en voelen we ons gestresster. 

Om al die klachten tegen te gaan, adviseert Ayurveda ons juist het tegenovergestelde te doen van wat data is. Van vata heb je al voldoende in je leven. 

Je hebt nu juist behoefte aan andere elementen, aarde, water en vuur. 

Yoga kan hierbij helpen, yoga leert je met zachtheid en mildheid naar jezelf te kijken. En je niet schuldig te voelen wanneer het eens een keer niet lukt. 

Doe wat je kunt, dat is genoeg. 

bron: Yoga internationaal (Irina Verwer) 

Jana van Duijn
Gastblog Ingeborg Jansen over 'Ik word wie ik ben'

Na een heerlijke les van Suzette deelde zij een prachtige spreuk:

“Het doel van het leven is jouw talent te ontdekken

en het dan aan anderen door te geven”

Ik besluit dat bij deze te doen 😊

ik word wie ik ben

Na vele uren op de yoga-mat, waarbij vele issues voorbij kwamen en ik soms kon loslaten, ben ik 2 jaar geleden in burn-out beland. Ik besloot te gaan schrijven en daarmee in mezelf te duiken. Dit bleek de oplossing, omdat dit de manier was voor mij om van ratio naar gevoel te gaan. En dat is precies waar yoga ook over gaat.

Ik besloot begin juni mijn boek uit te geven. Ik hoop dat ik met dit boek ook iets voor anderen kan betekenen. Mensen die op dit moment in een overlevingsstand staan en hun gevoel hebben geparkeerd waardoor je uiteindelijk opgebrand raakt. Inmiddels heb ik vele ontroerende reacties mogen ontvangen van lezers die geraakt zijn en daardoor zelf konden voelen, lezers die zijn gaan praten met hun naasten over dingen die ze niet eerder verteld hadden en mensen die de moed vinden om naar hun gevoel te keren. Voor wie geïnteresseerd is: https://ingeborgjansen.nl/boek-ikwordwieikben/

Ze begint te huilen en wordt overspoeld door een intens verdriet omdat ze haar kind in de steek heeft gelaten. Of is het niet haar kind maar is zij het zelf?

Na jaren van zwijgen eist een stem uit haar binnenste, die ooit aan een klein meisje toebehoorde, de aandacht op. Het is het begin van een zoektocht. 

Wie is dat kleine meisje, en wat is er met haar gebeurd? Hoe voelde ze zich?

En waarom komt ze nu pas tevoorschijn, het is toch allemaal voorbij?

Sommige dingen wil je je niet herinneren. Toch is het nodig. Hoe kom je anders te weten wie je bent?

Over het boek

Ik word wie ik ben is een indringend levensverhaal over de helende kracht van de waarheid die nodig is om je van je verleden los te make. Het geeft een inkijk in het leven van een klein meisje wiens moeder borderline heeft. Ze neemt je mee haar wereld I, die van verlatingsangst en hunkering naar onvoorwaardelijke moederliefde. Ze komt in meerdere pleeggezinnen terecht en ontwikkeld een overlevingsstrategi, aanpassen, vergeten en doorgaa, in de hoop dat het gaat voelen alsof ze bij iemand hoor. Als volwassen vrouw blijft ze deze strategie toepassen en heeft ze niet in de gaten dat ze zichzelf kwijt is geraakt. Tot ze in een burn-out belandt en zich realiseert dat ze de sleutel tot herstel zelf in handen heeft. Er is “slechts”moed voor nodig. Moed om de gebeurtenissen van haar jeugd te bekijken in plaats van ze te verstoppen. Dan kan ze eindelijk het beeld loslaten van wie ze denkt te moeten zijn.


Over de auteur

Ingeborg Jansen, 1970 is vlak na haar geboorte met haar ouders en oudere zus naar Italië geëmigreerd. Vier jaar later zet haar moeder de kinderen in de Fiat 500 en rijdt terug naar Nederland, bestemming Amsterdam. Vader blijft achter en hertrouwt al snel. Moeder blijkt psychisch instabiel en wordt uiteindelijk totaal verward langs de snelweg gevonden.
Ingeborg is zowel een KOPP kind (kind van een ouder met psychiatrische problemen) als een pleegkind.

Jana van Duijn
BLOG: Challenge | Reinigen van lichaam en geest.

De winter loopt op zn einde. Het zonnetje laat nog even op zich wachten.

We ruiken de lente ;-) het roept een oerverlangen in ons wakker… Schoonmaken, reinigen, de bezem erdoor.

Niet alleen je huis en de tuin, maar ook Body & Mind, lichaam en geest. De Challenge in januari was een groot succes, tijdens de challenge gebeurt er zoveel in ons lijf en mind.

We realiseren ons dat het zo heerlijk is om elke dag te bewegen, en dan vooral met het aanbod wat het centrum in huis heeft.

De uitdaging van Hot Yoga en Ashtanga Yoga, de rust van de Yin Yoga en restorative Yogalessen, Do – In Yoga, Tai Chi en Mindful Yoga , de balans tussen uitdaging en rust in Yoga & Pilates, het versterken van diepliggende spieren in Pilateslessen.

Het is een heerlijke mix van uitdaging en rust , verzorgd door inspirerende mooie docenten.

Wie wil dat nou niet… Het antwoord op de vermoeidheid en de vele virussen. De lever heeft nu veel te verwerken, de weerstand is laag. We worden moe en futloos. Er is niets waar de lever zo snel van opveert als van beweging (o.a.,Yoga) en af en toe (sap)vasten.

De 14-daagse Challenge is een mooie gelegenheid om het lichaam te detoxen en de lever de kans te geven om enthousiast zijn werk te doen en o.a., de weerstand te verhogen..

De lever dumpt dan afvalstoffen in het bloed, de nieren filteren het bloed en voeren wat overtollig is weg via de urine.

Zorg dat je voldoende drinkt tijdens de Challenge..

Wil je persoonlijk advies over voeding, dan is dit mogelijk..

De Challenge is voor iedereen die kan bewegen en ademen

aanmelden info@centrebodymind.nl

Jana van Duijn