Voordelen van Yoga en Pilates

Voordelen van Yoga en Pilates

Yoga is geschikt voor alle mensen , jong en oud. Of je het nu dagelijks doet of 1x per week, yoga verrijkt je leven. Yoga heeft een positieve invloed op body & mind. Er zijn meer dan 1001 redenen om yoga te beoefenen.

Stressvermindering
Yoga beperkt de fysieke invloed van stress op het lichaam. Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma, slapeloosheid etc.

Pijnverlichting
Yoga kan pijn verzachten. Studie’s hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asana’s (houdingen) en meditatie de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten als ms-patiënten personen met auto-immuumziekten en rug-nekklachten en andere kwalen die vaak ontstaan door stress en emotionele pijn. Yoga helpt ook bij het verwerken van emotionele pijn.

Verbeterde ademhaling
Yoga leert mensen trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogd de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen.

Lenigheid
Naast het verlichten van pijn, verbetert yoga ook de lenigheid en beweeglijkheid van het lichaam. Beetje bij beetje begint men de juiste spieren te gebruiken en de ligamenten, pezen en spieren zullen verlengen. Het beoefenen van yoga resulteert ook tot een betere lichaamshouding wat op zijn beurt leidt tot het verzachten van rug en nekklachten.

Versterkte kracht
Bij yoga (asana’s) houdingen wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht toeneemt van top tot teen. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.

Gewichtsverlies
Yoga (zelfs de minder intense variatie’s) helpt het lichaamsgewicht op peil te houden en zelfs te reduceren. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering, spoort yoga ook aan tot gezonder eten en een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.

Verbeterde bloedcirculatie
Yoga verbeterd de werking van de bloedsomloop. Als gevolg van verschillende asana’s kan zuurstofrijkbloed de cellen van het lichaam beter bereiken.

Cardiovasculaire training
Zelfs lichte yoga heeft cardiovasculaire voordelen. Ze verlagen het hartritme, verhogen het uithoudingsvermogen en verbeteren zuurstofopname.

Focus op het heden
Yoga helpt ons te concentreren op het heden en creeërt een goede balans tussen lichaam en geest. Daarbovenop leidt yoga tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en een optimaal geheugen.

Innerlijke rust
Geluk op het gezicht , ogen vol licht en een gezond lichaam 

Pilates is geïnspireerd door yoga….

Jana van Duijn
Van chaos naar rust door de kracht van de adem…

Ademhalen geeft ons zuurstof, maar is veel meer dan dat. De adem is onlosmakelijk verbonden met hoe we ons voelen. Met onze ademhaling maken we verbinding tussen Body & Mind, verbinding met onszelf en de wereld.

Wanneer we geboren worden is het eerste wat we doen inademen, en wanneer we de wereld weer verlaten is het laatste wat we doen uitademen. In Yoga is de adem de vierde stap in het achtvoudige pad naar de bron of het hogere zelf met andere woorden “freedom” verlichting.

Pranayama, levenskracht door middel van beïnvloeden van de adem. Adem is leven, het belang van balans tussen de uitwisseling van het inademen van zuurstof en het uitademen van koolzuurgassen. We ademen zo ongeveer 20.000 keer per dag volgens de oude geschriften.

Dat komt neer op ongeveer 16 keer ademen per minuut, open je een email dan houdt je misschien opeens je adem in. Achter de computer gaan veel mensen anders ademen, wat de ademhaling verstoord.

Er wordt inmiddels steeds meer duidelijk dat we vandaag de dag teveel ademen. Wanneer ons hoofd heel actief is heeft de adem de neiging om mee te gaan met de gedachten, snel en oppervlakkig. Het is voldoende om 6x per minuut te ademen en dat gebeurt bij veel mensen momenteel niet. Wanneer je continue 16x per minuut ademt dan raakt de verhouding tussen zuurstof en koolzuurgas uit balans.

Je ademt teveel koolzuurgas uit en dat verstoort de opname van zuurstof, we hebben namelijk koolzuurgas nodig om de zuurstof te kunnen opnemen in het lichaam. Rustig en diep ademen stelt je gerust op een dieper niveau.

Het effect van een verstoorde ademhaling kan uiteenlopende gevolgen hebben o.a.: chronische hyperventilatie, verstopping , koude voeten, koude neus, koude handen, duizeligheid, depressie , burn out, hartritmestoornissen, hoofdpijn, hyperventilatie, paniekaanvallen, slecht en onrustig slapen, niet kunnen ontspannen verstijven van de spieren in het lichaam, reumatische aandoeningen, enzovoort enzovoort…

Het geheim zit in het combineren van beweging, ontspanning en rust, en dat vinden we in o.a. in Yoga. Yoga verbindt de beweging met de adem… Yoga wordt aanbevolen door doktoren en therapeuten bij allerlei kwalen, van slecht slapen en depressie’s tot rugklachten, burn out klachten, hyperventilatie klachten en allerlei andere blessure’s of fysieke klachten.

Maar yoga is veel meer dan een recept voor kwaaltjes, het is een “way of life”. Yoga is ontstaan uit een eeuwenoude Indiase traditie en werd nog niet zo lang geleden populair als een middel om de westerse levensstijl te ondersteunen.

We vinden mindfulness in Yoga door de aandacht voor de adem. Yoga verbindt de adem en de beweging, de adem neemt de beweging mee. Yoga maakt ruimte, van buiten en van binnen. De aandacht en gewaarzijn van het lichaam en de adem kalmeert de mind. Je wordt kalmer, evenwichtiger, vrolijker en vooral mooier. Ogen vol licht en een sterk soepel lichaam…. YOGA & adem ….

Bron van inspiratie Happi.body (happinez special)

Workshop “Van chaos naar rust in transformational breathing“

Datum: Zondag 9 december
Tijd: 11.15 - 13.00 uur
Prijs: leden gratis niet leden € 20


Jana van Duijn
“Je gemak vinden in ongemak”…

Wat is dat toch met Yoga?

Yoga maakt niet alleen ruimte in het lichaam maar ook in de mind.
Het geeft je rust in ons drukke bestaan waarin er veel van ons verwacht wordt.
Spanning slaat zich op in je lichaam en gaat daar vastzitten, wat vervelende
klachten kan opleveren.
Yoga bestaat uit heel veel houdingen, die nogal eens bijzonder lastig kunnen zijn.
Wat je tegenkomt in de houdingen is wat we ook tegen kunnen komen in het
leven.
Angst , irritatie, frustratie ik kan het niet wat een vervelende houding.
Je gemak vinden in ongemak.
Er zijn veel verschillende vormen van Yoga, en voor elke stemming een passende
vorm.
Yoga wanneer je pijn hebt in je schouders en je nek, yoga wanneer je pijn in je
rug hebt. Yoga bij pijnlijke stramme spieren en gewrichten, yoga wanneer je
somber bent of verdriet hebt.
En Pilates is geinspireerd door Yoga.
Je hebt niets van buitenaf nodig, alleen jezelf , je lijf en je mind ;-)
Nieuwsgierig zijn en gewoon doen.
Wat we tegenkomen in alle vormen is ademen, de adem verbindt lichaam en
geest. En dat klinkt misschien een beetje zweverig maar dat is het niet.
De adem is onlosmakelijk verbonden met hoe we zijn en waar we zijn.
Yoga brengt ons in contact met de realiteit van het leven, waar we nogal eens
voor weglopen. We leven in de toekomst of in het verleden maken ons zorgen ,
maar zelden zijn we in het moment.

Yoga brengt ons in het moment, sommige vormen zijn uitdagend wanneer je houdt
van beweging en andere vormen zijn meer meditatief gericht.
We combineren traditie met moderne inzichten, zodat Yoga voor iedereen
toepasbaar is.
The Centre of Body & Mind in Sassenheim, biedt vele verschillende vormen.
Van intensief tot mindful , van Ashtanga naar Yin Yoga .
Soms zegt je lichaam ik wil graag werken en wanneer je moe bent of herstellend
van een moeilijke periode wil je liever rusten en ontspannen.
Uitproberen is weten.
Alle vormen laten je naar binnen kijken, ze bevorderen innerlijke rust en
ontspanning. Ze brengen je ook verder zodat je begrijpt waar je bent en hoe je
bent. Mooie inzichten en wijsheid.
Fitter wordt je van alle vormen van Yoga omdat Yoga lichaam en geest reinigt.
Yoga zorgt voor souplesse en niet alleen fysiek maar ook mentaal.
Fysieke klachten ontstaan door ons hectische bestaan, we hebben geen tijd om
te luisteren wat het lichaam ons wil vertellen.
Het leven is Yin en Yang.
“Maak je hart licht en vergeef andere mensen.
Laat je zorgen los, de meeste zorgen gaan voorbij.
Leef simpel en geef.
Verwacht niet teveel van anderen”….
Yoga & Pilates www.centrebodymind.nl
(bron geinspireerd door het boek Blijven ademhalen
van Hedi de Vree)
Wat yoga je leert over liefde verdriet en het leven.

Jana van Duijn