Stress  verminderen door Yoga

 

 

bron Christel Jansen, Yogamagazine

Stress betekend eigenlijk niets anders dan onder druk staan.

De mind ervaart iets als een stressvolle aangelegenheid of een dreiging, en je lichaam reageert daarop met een reactie in het autonome zenuwstelsel.

 De dreiging wordt geregistreerd in de amygdala, het amandelvormige deel van de hersenen dat een rol speelt bij de verwerking van prikkels en deze koppelt aan emotie’s.

Het denken, de mind, gedachten , we hebben er allemaal met enige regelmaat last van. Vooral van teveel gedachten. Het kan voor een hoop problemen zorgen.

Je verteld jezelf voortdurend verhalen. Samskara’s worden die in yogatermen genoemd. Automatische gedachten die zich steeds herhalen en die vaak gaan over wat je vreest, verlangt of haat.

Dat durf ik toch niet, dat kan ik niet, dat gaat toch niet lukken, dat gaat vast niet goed. Op die manier creeër je zelf stress.

Toch kun je je gedachten wel tot rust brengen.

De ademhaling is daarbij het belangrijkste instrument.

Door sneller te ademen, zet je het sympatisch zenuwstelsel in een hogere versnelling.

Door je adem te vertragen, kun je de stress in enkele tellen verminderen.

Naast de ademhaling is er nog een autonome reactie die we zelf kunnen beinvloeden: de spiertonus.

Bij angst spannen je spieren aan, maar ook bij sport.

Yoga onderscheidt zich van sport doordat de fysieke inspanning gepaard gaat met mindfulness en aandacht voor de adem.

In dat geval blijft het zenuwstelsel actief zonder over te gaan in een vecht- of vluchtstand.

In een yogasessie wisselen inspanning en ontspanning elkaar af. Zo leert yoga je om met gemak te bewegen tussen uitdaging en rust.

En verlagen we de spierspanning, waardoor er meer rust komt fysiek, mentaal en emotioneel.

Voor iemand die net begint met Yoga kan het stil zitten en stil liggen een uitdaging zijn, omdat er dan juist van alles opborrelt wat we onderdrukken door de stressreactie van lichamelijke ongemakken en verdriet.

 

stressgerelateerde klachten:

Verstoorde ademhaling:

Slapeloosheid

hart- en vaatziekten

depressie

Bovenstaande aandoeningen kunnen voor veel problemen zorgen,

o.a., hartkloppingen, hyperventilatie, angst, nerveusiteit, pijn op de borst, burnout, overmatige spierspanning, fysieke klachten zoals: rugpijn, nek & schouderklachten en nog meer onverklaarbare klachten etc,..

Yoga geeft ruimte, fysiek, mentaal en emotioneel…

 

Jana van Duijn
“breath, trust, let go and see what happens"

Yoga in de zomer vakantie…

 

Zonlicht en warmte. De zon geeft ons volop energie.

We zijn allemaal lichter, vrolijker, actieve Yang energie overheerst.

Een mooie tijd om te beginnen met Zonnegroeten in de vakantie…

Wellicht kom je Yoga tegen daar waar je bent en kun je je aansluiten bij een Yoga les. Een mooie nieuwe ervaring van een andere Yoga vorm en docent(e).

Je kunt ook de dag beginnen met zonnegroeten voor jezelf.

Maar misschien wil je gewoon een beetje lummelen en heerlijk in een Yin houding je leven overdenken, of juist helemaal niet denken ;-)

Petra Meirink heeft een 2e doe boek geschreven over Yoga in de zomer, een aantal heerlijke houdingen speciaal voor deze periode van het jaar.

Welke orgaansystemen vragen meer aandacht in de zomer, en welke houdingen horen daarbij.

Als afsluiting aan het einde van het boek goede informatie over voeding en een aantal recepten voor in de zomer.

Dat en nog meer kun je oa. vinden in het nieuwe boek van Petra

Verkrijgbaar bij de balie voor een kleine bijdrage van € 12,50

Guest User
Blog Zomer 2017

Hallo lieve mensen,

De zomervakantie ligt alweer even achter ons, maar ik mag er nog steeds met een voldaan gevoel aan terug denken.
Ik was op een Grieks eiland waar ik bij heerlijk weer een opleiding in een, voor Nederland nog nieuwe vorm van Yoga mocht volgen. Het heet Odaka Yoga® en ik wist er nog maar weinig van toen ik aan dit avontuur begon. Maar wat heeft me dit geraakt!

tumblr_inline_ovvb5vhopc1t8ya5j_500.jpg

Odaka Yoga® helpt me om met meer gemak in de bekende Yoga houdingen te komen. Ik heb het gevoel sterker en flexibeler te zijn en het lijkt alsof de houdingen zoals ik ze in Odaka Yoga® benader beter bij mij passen. Ik heb altijd moeite met balanshoudingen en plotseling kan ik zonder veel moeite in de 3e Krijger gaan staan.
We horen tijdens de Yogalessen de docenten vaak spreken over vier vlakken van ons leven: lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch. Tot nu vond ik dat energetische vlak best wel moeilijk te beïnvloeden. Ik stelde me de beweging van de energie vaak alleen maar voor en op bijzondere momenten voelde ik inderdaad de energie stromen. In deze zomer heb ik geleerd om deze energie intensiever waar te nemen en de energiestroom te kanaliseren. Ook hierdoor voel ik me sterker en stabieler. Ik voel me vrij.
En al dit maakt me een razend enthousiaste aanhanger van Odaka Yoga®.

Odaka Yoga® is ca. 20 jaar geleden ontwikkeld door Roberto Miletti en Francesca Cassia. Zij hebben het in de afgelopen 20 jaar in 17 landen ter wereld verspreid. Het grootst is Odaka Yoga® in Italië en Japan. En nu wil ik heel graag mijn enthousiasme met jullie delen.

Guest User